Bewegend leren over de Schijf van Vijf met ENERGIE

Interventie van Skillz2Grow combineert voedseleducatie en bewegend leren

Artikel eerder verschenen op GLOS - Auteur Peter Bekkering

Voedseleducatie voor elk kind. Dat is de missie van Skillz2Grow. Omdat ook bewegen belangrijk is in het aanleren van een gezonde leefstijl combineert Skillz2Grow dit in de interventie ENERGIE. Daarbij geven professionals door middel van bewegend leren les en leren leerlingen met speelse en interactieve beweegspellen belangrijke kennis over onder andere de Schijf van Vijf.

Voordelen voor het onderwijs

ENERGIE heeft verschillende voordelen voor het onderwijs:

  • Omdat voedseleducatie in de vorm van beweegspellen plaatsvindt tijdens de gymlessen kost het geen extra onderwijstijd.
  • De beweeglessen kunnen naast de gymles ook ingezet worden bij de pauzesport en bij naschools beweegaanbod.
  • Het is laagdrempelig en past perfect in het thema gezonde leefstijl voor kinderen.
  • Door het plezier dat kinderen in de spellen hebben en de herhaling van de spellen gedurende het schooljaar, is er een duidelijk leereffect bij kinderen op te merken.

Eva Geurken, eigenaar bij Skillz2Grow, noemt ENERGIE “een ontbrekend puzzelstukje”. Ze licht toe waarom: “Een dergelijke interventie waarin bewegend leren gecombineerd wordt met voedingseducatie, was er in deze vorm nog niet.”

Ontstaan ENERGIE

ENERGIE is ontwikkeld door Ellen Luttikhuis, eigenaar van Vitaal&jij, vanuit het lokaal preventieakkoord van de gemeente Apeldoorn. Een klein jaar later zijn vanuit het Arnhemse lokaal preventieakkoord en Sportbedrijf Arnhem gelden ingezet om ENERGIE inhoudelijk verder te optimaliseren en een eerste pilot met ENERGIE in Arnhem te starten. Ook is een video gemaakt waarin een helder beeld gegeven wordt over de spellen, de spelmaterialen en de omgevingen waarin ENERGIE kan worden ingezet.

Pilot

In 2023 is, dankzij Sportbedrijf Arnhem, een succesvolle pilot gedaan met ENERGIE in zeven wijken. Daarbij deden de buurtsportcoaches de uitvoering.
Daarnaast hebben eind december gymdocenten van Delta en Flores (scholengemeenschappen binnen Arnhem) een train-de-trainer ontvangen vanuit Skillz2Grow. Met als doel om deze laagdrempelige vorm van voedingseducatie bij alle Arnhemse basisscholen binnen te brengen. Tijdens de train-de-trainer zijn ook enkele beweegspellen gespeeld, om de gymdocenten alvast enkele spellen te laten ervaren. Vanuit deze training hebben vervolgens een groep van 25 gymdocenten van Delta en van Flores in januari 2024 dankzij financiële ondersteuning van Sportbedrijf Arnhem een proefpakket ENERGIE ontvangen. Deze basisscholen worden vanuit Skillz2Grow verder geholpen bij de aanschaf van het gehele pakket ENERGIE, zodat op steeds meer basisscholen voedingseducatie tijdens de gymles kan plaatsvinden. Inmiddels gaan naast Arnhem en Apeldoorn ook de gemeenten Renkum, Ede, Veenendaal en Putten aan de slag met ENERGIE.

Het Gekke-Springspel. De ‘weetjes’ over voeding worden na het springen hier voorgelezen door de vakdocent bewegingsonderwijs.

Gezonde School-activiteit

Skillz2Grow verwacht dat ENERGIE dit jaar als een Erkende Gezonde School activiteit op Loket Gezond Leven gaat verschijnen. Hiermee kan ENERGIE door scholen gemakkelijk worden aangeschaft via subsidies van Mijn Gezonde School en Jong Leren Eten.

Jong Leren Eten

Ook binnen Jong Leren Eten is ENERGIE niet onopgemerkt gebleven. Zo zijn door Jong Leren Eten twee pakketten ENERGIE aangeschaft ten behoeve van PABO studenten, die de minor Specialist Sportieve en Gezonde School volgen. Ook zij hebben een train-de-trainer ontvangen en gaan de spellen inzetten op hun stagescholen. Zo krijgen bijvoorbeeld de Koningsspelen of een sportief en gezond evenement op school een échte ENERGIE boost.

“We zijn heel blij met de ondersteuning vanuit Jong Leren Eten. Dit biedt een hele mooie kans om steeds meer basisscholen te helpen om ENERGIE en hiermee een belangrijk stukje voedingseducatie binnen basisscholen te implementeren,” aldus Eva Geurken.

Scholen kunnen al dit jaar de Jong Leren Eten subsidie aanschrijven om ENERGIE als geheel pakket aan te schaffen.

Plezier is één van de duidelijke uitgangspunten van de ENERGIE interventie. De funfactor en de kracht van de herhaling zorgen voor een leereffect bij de kinderen.

Interesse in ENERGIE?
Heb jij na het lezen van dit artikel interesse in ENERGIE? Skillz2Grow kijkt graag met je mee naar subsidiemogelijkheden en wat binnen jouw organisatie de beste aanvliegroute is. Stuur een mail aan
info@skillztogrow.nl of kijk op www.skillztogrow.nl.

Fotografie: Annette Kolkman, www.fotosentekst.nl